Vohlisaareen kohosi uusi partiokämppä omista hirsistä

Nyt kelpaa leireillä Vohlisaaressa. Aurinko paistaa, järvi on tyyni ja uusi hirsikämppä on valmis. Menossa on partiolippukunta Janakkalan Ilvesten 40 eri ikäisen partiolaisen kesäleiri Vohlisaaressa. Vanhemmat lapset jutustelevat laavulla ja nuoremmat askartelevat innokkaina vuolukiven kimpussa. Vuolukivestä syntyy koristeita kotiin viemiseksi äidille ja itselle.

Uuden kämppä-hankkeen puuhamies Timo Valli esittelee saarta tyytyväisenä. Tämän kesän remontit ovat hyvällä mallilla. Leader Linnaseudulta saadun rahoituksen turvin saaren omista hirsistä rakennettu uusi kämppä on valmiina ja käytössä. Leader Linnaseudun teemahankkeesta rahoitetut teltat ovat pihalla pystyssä ja hankkeen ylijääneillä varoilla remontoidaan vielä vanhan kämpän välikatto, lattia ja savupiippu uuteen uskoon.

Timo Valli uuden kämpän edustalla.
Timo Valli uuden kämpän edustalla.

— Tästä uudesta kämpästä tuli todella komea. Sisällä meillä on kamiina lämmittämässä ja akulla toimivat valot, jotka riittävät talvellakin viikonlopun ajan. Peräseinien makuuparville mahtuu nukkumaan reilu kymmen partiolaista, Valli esittelee uusia tiloja.

 Partiokämpän makuutilat sisältä

Hankkeessa tehtiin paljon talkootyönä ja hirret kaadettiin omasta saaresta. Silti kustannukset olisivat ilman Leader Linnaseutu ry:ltä saatua hanketukea nousseet suuriksi.

— Rahoitusta käytettiin muun muassa rakennusmateriaalikustannuksiin sekä veistäjän palkkioon, kertoo Valli.

Uuden kämpän rakentaminen alkoi vuonna 2017, ja sitä on rakennettu talkootöinä paikan päällä reilut 1400 tuntia. Sen lisäksi aikaa kului materiaalin hankintaan, valmistelutöihin muualla sekä suunnitteluun. Talkoisiin on kirjanpidon mukaan osallistunut 25 eri henkilöä. Työt aloitettiin soranajolla tapaninpäivänä 2016.

— Keväällä 2017, kun varsinainen hanke käynnistyi, kaadettiin ja vuoltiin puut talkoovoimin. Kevään lopussa valettiin perustuspilarit. Kesäkuun alussa suoritettiin rungon veistäminen ja pystyttäminen. Kesällä tehtiin katto. Keväällä ja kesällä 2018 tehtiin pääosin sisätyöt: sisäkatto, lattia, ovi, ikkunat ja tulisijanurkkaus. Vuodenvaihteessa 2018 – 2019 valmistuivat laverit ja ensimmäinen leiri pidettiin hiihtolomalla 2019. Sen jälkeenkin oli toki vielä viimeisteltävää, Valli muistelee urakkaa.

 

— Kaikki työt ja muu on hyvin dokumentoitu rahoituksen vaatimuksesta, mutta hyvä, että tulee kirjattua ylös myös projektin historiaa. Vanhasta kämpästä ei löydy lippukunnan historiasta muuta kuin vihkitilaisuuden ohjelma vuodelta 1937, Valli naurahtaa.

Vohlisaari on ollut partiolaisten käytössä jo 90 vuotta

Saari on ollut partiolaisten käytössä 1930-luvulta lähtien, jolloin se vuokrattiin silloiselta omistajalta Rosenlew yhtiöltä. Saaren vuokra määriteltiin tuolloin poikatyöpäivinä. Omaksi Turengin Ilvekset ry osti saaren vuonna 1997. Saaren omistavan yhdistyksen hallituksessa Valli on ollut sen perustamisesta lähtien.

Alun perin saareen rakennetun vanhan kämpän hirret ovat olleet Säipin tilan miehistösaunan seinissä, josta ne sitten kierrätettiin 30-luvun malliin partiokämpäksi.

Vanha ppartiokämppä ulkoa Vanhan kämpän uudistus

— Katot ja lattiat alkoivat olla jo aika mustuneet tässä vanhassa kämpässä. Onneksi sitten uuteen kämppään haetuista Leader-rahoituksesta jäi ylimääräistä ja hankkeen muutoshakemuksella rahoitusta sai käyttää myös seuraavaan remontoimista vaativaan kohteeseen, jolloin pystyimme aloittamaan myös vanhan kämpän remontin sekä laajentamaan keittiökatosta, Valli kertoo.

Valli itse on ollut mukana partiotoiminnassa 70-luvun lopusta lähtien.

— Partio on ihan todella monipuolinen harrastus. Partion voi jakaa kolmeen vaiheeseen: ensin olet peruspartiolainen, sitten olet vertaisjohtaja ja lopuksi aikuisjohtajana tukemassa ja mahdollistamassa. Kahta ensimmäistä ei voi kokea kuin lapsena ja nuorena, ja ajallisesti vertaisjohtajuus on lyhin jakso. Olen ollut käytännössä lippukunnassa kaikissa mahdollisissa tehtävissä ja nyt toista kertaa uudelleen lippukunnanjohtajana. Kolme vuotta sitten siirryin lippukunnan taustalta takaisin viikkotoimintaan sudenpentulauman toiseksi vetäjäksi. Se toi taas uutta “aatteen” paloa ja nyt on tullut taas annettua pikkusormen lisäksi molemmat kädetkin toimintaan, Valli hymyilee.

Onni Anttonen pesee perunoita keittiökatoksessa.
Onni Anttonen pesee perunoita keittiökatoksessa.

Keittiössä perunoita pesee myöskin jo kymmenen vuotta Vohlisaaressa partiolaisena leireillyt Onni Anttonen. Mukana leirillä on myös Anttosen johtama partioryhmä.

— Vohlisaaressa leirillä käyminen on aina hauskaa ja tekemistä riittää. Nyt kesällä uidaan, saunotaan ja opetellaan erätaitoja. Talvella taas harjoitellaan esimerkiksi turvallista jäillä liikkumista, Anttonen kertoo.

Partiolaiset kulkevat saarelle veneellä ja talvisin jäiden yli. Näin opitaan myös jäähän ja veteen liittyvistä turvallisuusasioista sekä tietysti myös esimerkiksi vesillä liikkumisen iloista.

— Omana ohjenuoranani ollut se, että jatkossakin pystymme turvaamaan partiolaisille ja etenkin Janakkalan Ilveksille mahdollisuuden niihin samoihin suuriin ja pieniin elämyksiin sekä eväisiin elämän matkan varrelle, mitä itse pienenä olen Vohliksesta saanut, Valli päättää.

 

Juttu on julkaistu Hämeenraitti-sivustolla.