Naapurissasi voi asua EU-päättäjä 

Leader-ryhmässäsi tehdään paikallisesti tärkeitä EU-päätöksiä

Kesäkuussa valitaan uudet edustajat Euroopan parlamenttiin, mutta tiesitkö että paikallisia EU-päättäjiä löytyy myös lähes jokaisesta kunnasta? Suomen 53 Leader-ryhmän hallituksissa toimii noin tuhat aktiivista päättäjää, jotka valitsevat aluettaan kehittäviä hankkeita. Leader-toiminta on paikallisen kehittämisen väline, joka tuo EU:n maaseuturahoituksen päätöksenteon lähelle meitä kaikkia.

Hallituksen jäsenet edustavat aluettaan, ja hallituksessa ovat tasapuolisesti edustettuna paikallinen julkinen hallinto, paikalliset yritykset ja yhdistykset, sekä alueen asukkaat. Hallituksista löytyy näkökulmaa monipuolisesti suurella ikäjakaumalla, vuonna 2023 Leader-ryhmien hallituslaiset olivat iältään 16–78-vuotiaita.

”Leader-toiminnan periaate on, että alueen asukkaat ja toimijat toteuttavat hankkeita omien ideoidensa pohjalta ja hakevat niihin rahoitusta. Päätökset Leader-ryhmien rahoitettavista hankkeista tekevät paikalliset ihmiset, jotka ovat kotiseutunsa parhaita asiantuntijoita”, sanoo maa- ja metsätalousministeriön erityisasiantuntija ja Leader-vastaava Laura Jänis. 

Toiminnan mittakaavaa kuvaa, että Leader-yhdistysten kautta on saatavissa EU:n maaseuturahoitusta noin 230 miljoonaa euroa vuosina 2023-2027. Leader-ryhmien kautta rahoitusta suunnataan yhteisöjen ja yritysten kehittämiseen ja investointeihin. Yritysrahoituksella edistetään investointeja, yritysten toimintaa ja työllisyyttä. Hankkeilla parannetaan muun muassa harrastusmahdollisuuksia, yhteisöllisyyttä ja ympäristön tilaa. EU:n maaseuturahoituksesta hyötyvät kaikki!

Leader tuo EU:n lähemmäs meitä kaikkia myös kansainvälisten hankkeiden ja tekijöiden kautta. Euroopan 3 000 Leader-ryhmää muodostavat laajan paikallisten toimijoiden verkoston.

Eurooppa-päivä

Eurooppa-päivää vietetään 9. toukokuuta, jolla halutaan muistuttaa EU:n maaseuturahoituksen merkityksestä ja paikallisesta päätöksenteosta rahoituksen myöntämisessä. Juhlitaan paikallisia EU-päättäjiä ja yhteistyötä yli rajojen Eurooppa-päivänä 9.5.!

Ps. Eurovaalit pidetään 9.6.2024. Muistathan äänestää!