Kuntoporraskisa

Mistä on kyse?

Kuntoporraskisassa 2024 selvitetään, missä päin Suomea noustaan ahkerimmin EU:n maaseuturahoitusta saaneita kuntoportaita!

Jokainen nousu lasketaan – kaikkiin kisassa oleviin portaisiin on asennettu mittari, joka laskee portailla tehdyt nousut. Kilpailussa on mukana 18 portaat eri puolelta Suomea. Voittajaportaille on luvassa kaikkia alueen asukkaita liikuttava palkinto!

Kilpailussa mukana olevat kuntoportaat on rakennettu paikallisten asukkaiden toimesta hankkeissa, joihin on saatu EU:n maaseuturahoitusta paikallisen Leader-ryhmän kautta.

 

Miten Kuntoporraskisaan voi osallistua?

Kuntoporraskisa on käynnissä 30.5.-30.9.2024. Etsi alla olevasta kartasta  lähimmät kisassa mukana olevat portaat ja lähde mukaan nousutalkoisiin! Kerää mukaan esimerkiksi työ-, harraste- tai kaveriporukka ja lähtekää yhdessä mukavalle ulkoilutuokiolle vaikkapa eväiden kera. Portaissa viihtyy myös koko perhe, sillä portaiden ympäristössä riittää pienillekin lapsille touhuttavaa ja retkeilyn tunnelmaan pääsee helposti. Sivulta löydät jokaiselle sopivia treenivinkkejä.

Kuntoportaat tunnistat myös kylteistä, joiden yhteydessä voit kuvauttaa itsesi ja halutessasi jakaa kuvan Instagramissa tunnisteella #kuntoporraskisa #leadersuomi #maaseutufi ja #LupausSuomelle

 

Kuntoporraskisan kohteet kartalla

 

Iisalmi: Uotilanniementie 33, 74130, Iisalmi
Jämsä: Jannentie 3, 35600, Jämsä
Jämsä: Vesitorninkatu, 42100, Jämsä
Kesälahti: Ruokkeentie 58, 59800, Kesälahti
Lemi: Lukkarinkuja, 54710 Lemi
Lempäälä: Ahertajantie 3, 37550, Lempäälä
Närpes: Vargberget 82, 64200 Närpes
Orimattila: Opintie 7b, 16300, Orimattila
Parainen: Pajbakantie 2d, 21600, Parainen

Pello: Museotie 15, 95700, Pello
Pyhäjärvi: Jyväskyläntie 943, 86800, Pyhäjärvi
Raasepori: Kårbölentie 357, 10570, Raasepori
Rauma: Sahamäentie 4, 27230, Lappi
Savonlinna: Moinsalmentie 1042, 57230, Savonlinna
Seinäjoki: Lakeudentie 20, 60100 Seinäjoki
Vimpeli: Lakeaharjuntie 98, 62840, Vimpeli
Virolahti: Rantatie 57, 49900, Virolahti
Ylivieska: Huhmarintie 165, 84100 Ylivieska

 

Treenivinkit kuntoportaisiin

Nappaa tästä puolen tunnin perusohjelma kuntoporrastreeniin!
 1. Lämmittely (2min): Kävele tai juokse kevyesti portaita ylös ja alas noin kahden minuutin ajan.
 2. Nouse portaita ylös astuen joka toiselle askelmalle. Tule alas niin, että pysähdyt joka kolmannella askelmalla leveään haara-seisontaan ja kyykkäät mahdollisimman syvälle. (5 min)
 3. Nouse portaita ylös kylki edellä, jolloin aina ylöspäin menevä jalka askeltaa seuraavalla portaalle. Kävele alas tullessa ja pyörittele samalla käsiä. Vaihda kulkusuuntaa. (5 min)
 4. Hypi portaat ylös tasahyppyä tai nosta polvi korkealle joka askelmalla. (5 min)
 5. Tee portaissa etunojapunnerruksia. Laita kädet hartianlevyisesti sopivalla tasolla olevalle portaalle ja tee kolme etunojapunnerrusta. Nouse seisomaan, etene kolme porrasta ja tee taas kolme punnerrusta. (5 min)
 6. Istu portaalle selkä portaisiin päin. Laita kämmenet sen portaan reunalle, jolla istut. Nosta vartalosi käsien varaan ja pumppaa vartaloasi käsivoimin portaan etupuolella kolme kertaa. Nouse takaperin ”rapukävelyä” kolme porrasta ja pumppaa taas kolme kertaa. (5 min)

7. Venyttely:

  • Nosta jalka suoraksi portaalle ja venytä takareittä. Vaihda jalkaa.
  • Ota nilkasta kiinni takaapäin ja venytä etureittä. Vaihda jalkaa.
  • Taivuta nilkka ylös, tue jalka rappuseen ja venytä pohjetta. Vaihda jalkaa.
  • Ota kiinni portaan kaiteesta hartiakorkeudelta ja kierrä vartaloa niin, että rintalihas venyy.
  • Hyppelehdi ja ravistele kehoa kevyesti.

 

Kuntoporraskisa on mukana Olympiakomitean Toimintakykyinen maa ja kansa -kampanjassa

Haluamme kannustaa ihmiset nousemaan ylös, ulos ja liikkeelle! Liikkumattomuus on suuri yhteiskunnallinen kriisi, joka rapauttaa toimintakykymme ja aiheuttaa meille suomalaisille vuosittain noin 3,2 miljardin euron kustannukset. EU:n maaseuturahoitus on merkittävä liikunnallisen elämäntavan edistäjä ja liikuntapaikkarakentamisen rahoittaja. EU:n maaseuturahoituksen vauhdittamana lisätään liikettä ja yhteisöllisyyttä maaseudulle esimerkiksi rakentamalla liikuntapaikkoja ja tuottamalla liikuntapalveluita. Olemme porraskisalla mukana Olympiakomitean Toimintakykyinen Suomi -kampanjassa, jossa yhteisenä päämääränä on muuttaa ihmisten arvoja, asenteita ja arjen toimintaa toimintakykyä vahvistavaan suuntaan.

 

EU:n maaseuturahoitus liikuttaa

EU:n maaseuturahoituksella on vuosina 2014–2020 rakennettu ja kunnostettu 1683 hankkeen voimin erilaisia liikuntamahdollisuuksia lisääviä kohteita. Pääsääntöisesti kohteet ovat käyttäjilleen ilmaisia, mutta sen lisäksi myös liikunta-alan yrittäjät ovat saaneet rahoituksesta vauhditusta toimintaansa.

Vuosien varrella rahoitettuihin kohteisiin on mahtunut mm. eri lajien urheilukenttiä, ulkoilureittejä, frisbeegolf-ratoja, skeittiparkkeja, pumptrack-ratoja, ratsastusmaneeseja, tekonurmikenttiä ja kuntoportaita. Kaikki kohteet on toteutettu paikallisten toimijoiden aktiivisuuden avulla. Iso osa näistä hankkeista on saanut rahoituksen Leader-ryhmien kautta, ja niiden toteutuksessa talkootyö on avainasemassa.

 

Tarvittaisiinko teillekin kuntoportaat tai ulkokuntosali?

EU:n maaseuturahoitusta voivat hakea yhteisöt, kuten seurat, yhdistykset, kunnat ja järjestöt. Kysy lisää mahdollisuuksista oman alueesi Leader-ryhmästä!