Amaze Me Leader avaa Leader-toimintaa nuorille

Miten sinä kertoisit Leaderista nuorille?

Suomessa kehiteltiin kysymykseen vastaukseksi seikkailuseminaari Amaze me Leader (AML). Seminaari on järjestetty Suomessa vuosina 2011 ja 2017, ja tänä vuonna Skotlannissa 5-12.8. järjestettävään seminaariin on lähdössä Suomesta 20 nuorta.

Dumfries&Gallowayn alue, jossa tapahtuma tänä vuonna järjestetään, on lähettänyt Suomeen nuoria molemmilla kerroilla. Toiminnanjohtaja Nicola Hill oli jo vuonna 2011 hyvin vakuuttunut AML-toimintatavasta nuorten maaseutuidentiteettiä vahvistavana toimenpiteenä. ”Nuorten palaute oli vaikuttavaa luettavaa”, Nicola kertoo.

Suomalaiset osanottajat kokoontuivat Mikkelin Paukkulaan herättelemään osaavaa maaseudun kehittäjää itsessään. Ensin opittiin Leader-tietoutta Anne Vänttisen kertoessa Leader-toiminnasta Suomessa. Maaseutuyritysten kehittämisideoita päästiin tutkailemaan yritysvierailuilla Aten Marja-Aitassa ja Nilkko Breweryssä, missä Leader-tukea oli saatu sekä investointeihin että yrityksen perustamiseen

Osakas Antti Väisänen esitteli yrityksen toimitiloja ja prosessia vanhassa kenkätehtaassa, joka on nyt saanut seiniensä sisään uudenlaista toimintaa. Antin yrittäjyysviesti nuorille
”Tee harrastuksesta ammatti itsellesi, hyödynnä verkostot ja etsi osaajat, älä tee kaikkea itse.”

Nuoret harjoittelivat vielä oman hankeidean kehittelyä ja tutustuivat hankkeisiin hankerekisterin kautta. Nuoria kiinnosti erityisesti heidän kotiseudullaan tehdyt Leader-kehittämishankkeet, esim. Etelä-Savon Liikunnan toteuttama Hyvinvoinnin virtaa Savonlinnan kyliin ja yhdistyksiin.

Innostusta matkaan lähtijöile kasvatti myös nettiyhteyden kautta saatu kontakti skotlantilaiseen tapahtumanjärjestäjä Debziin. Hän innosti nuoria olemaan aktiivisia ja uteliaita tapahtumassa. Sen verran seikkailusta paljastettiin, että ensimmäisenä päivänä opetellaan vasemmanpuoleisen liikenteen säännöt ja hajoitellaan ajamaan autoja turvallisella alueella.

”Nyt uskomaton seikkailumatka tuntuu jo todelliselta, kun näimme Debzin”, totesi Olivia Korhonen, yksi matkaan elokuussa starttavista nuorista.

Nuorten matkaa voit seurata osallistujien Leader-yhdistysten sivuilla: Pohjois-Kymen Kasvu, Länsi-Saimaa, Piällysmies, Rajupusu ja Veej’jakaja Facebook -sivuilla.

Kuva: Suomesta Skotlannin seikkailuseminaariin elokuussa lähtevät nuoret kokoontuivat valmentavalle leirille nuoriso-opisto Paukkulaan kesäkuussa. Leirin järjesti Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulussa toimiva Nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenia.