Etelä-Karjala
Etelä-Karjalan Kärki-Leaderin alue kattaa maakunnan koilliskärjen ja pitää sisällään Parikkalan, Rautjärven ja Ruokolahden kunnat sekä osan Imatran kaupungista. Aluettamme halkoo niin Karjalan rata ku...

Etelä-Karjalan Kärki-Leaderin alue kattaa maakunnan koilliskärjen ja pitää sisällään Parikkalan, Rautjärven ja Ruokolahden kunnat sekä osan Imatran kaupungista. Aluettamme halkoo niin Karjalan rata kuin Kuutostiekin ja yhteistä rajaa Venäjän kanssa meillä on 125 kilometriä. Alue sijaitsee Laatokan Karjalan ilmastovyöhykkeellä, mikä vaikuttaa alueen rikkaaseen kasvilajistoon kuin myös runsaaseen linnustoon.

Ihmiset ovat keskeisin voimavaramme. Kekseliäisyys, luovuus ja seurallisuus yhdistettynä karjalaiseen iloisuuteen luovat hyvän maaperän monenmoisille kehittämistoimille. Vastuu omasta elinympäristöstä näkyy yhteistyöhalukkuutena monin tavoin ja se tulee esiin niin aikuisten kuin nuortenkin kohdalla.

Tulevan kauden erityishaasteitamme ovat yrittäjyyden lisääminen ja kansainvälisyyteen kannustaminen. Ilman yrityksiä seutukunta ei menesty ja perspektiivin hakeminen kotinurkkien ulkopuolelta tuo uusia näkökulmia ajatteluun.

Visiomme vuodeksi 2025 kuuluu seuraavasti:

Alueen asukkailla on tahto ja kyky toimia sekä omaksi että lähiseudun parhaaksi ja he ovat saaneet äänensä kuuluviin. Asukkaat haluavat kokeilla ja toteuttaa uusia ideoita, jakaa oppimiaan asioita ja tehdä ideoista totta yhteistyössä toistensa kanssa. Henkinen ilmapiiri on kannustava – ihmiset viihtyvät seudulla, saavat riittävät palvelut läheltä ja heillä on mahdollisuus ja tilaa toteuttaa itseään.

Pohjois-Savo
Kalakukko on tuottanut pohjoissavolaista evästä elävälle maaseudulle vuodesta 1996 lähtien. Seitsemän vesistöistä ja metsäistä kuntaa ovat brändimme, missä kylien pöhinää pidetään yllä rupattelemalla,...

Kalakukko on tuottanut pohjoissavolaista evästä elävälle maaseudulle vuodesta 1996 lähtien. Seitsemän vesistöistä ja metsäistä kuntaa ovat brändimme, missä kylien pöhinää pidetään yllä rupattelemalla, juohauttelemalla ja ”piällysmiesmäesillä” jutuilla. Maito, metsä, metalli, matkailu ja marjat ovat maakuntamme viisi ”Ämmää”, monia muita elinkeinokirjaimia unohtamatta. Mualiman navalta, Kuopion torilta lähtee savolaisuuden evästä yhteistyösiltoja pitkin maaseutukylille, joista ruokitaan myös yliopistokaupungin ja taajamien elävyyttä. Kalakukko kainalossa, niin mahan täytteeksi kuin maaseudun kehittämisen evääksi, on monelle asukillemme tuttu.

Kylien identiteetti ei häviä kulumallakaan kuntaliitoksiin. Kalakukko-leader on kylien kaverina niin leivän syrjästä pitelemisessä kuin kyläraittien vetovoimaisuudessakin. Niin ikään paikallisvaikuttamisessa ja oman kylän palvelutuotannossa. Onpa nähty kansainvälisiä ”ulukomaan eläviäkin” tekemässä kiviaitoja tai rapsuttelemassa asukaspuiston penkereitä, yhdessä kaikessa sovussa sudeettikalakukkolaisten kanssa. Kun vielä ne nuoret kukkopojat saataisiin kehitystalkoisiin mukaan, niin rajana olisi vain taivas tahi liika jahkailu. Lähidemokratia valjastetaan nyt savolaiseen kalakukkomalliin, jossa kuoret ja keskusta maistuvat päättäjien suissa yhtä makkeelta.

Kalakukko-Leaderin strategia 2014-2020 suomen seksikkäimmällä kielellä kuvattuna:

”Uuvvessa kalakukko-ratekiassa (lue maaseudun kehittämistrategiassa) jaahot pölisöövät mutta kukkaan ee viä henkeesä tahi tukehu, muikut on liukkaeta ja läski lotisoo. Kuorj kun vielä on sopivan rapsakkoo, niin hyväpä on tuasiisa lähtee uuvelle muaseuvun kehittämisruppeemalle. Mikkää ee oo niin hyvä kun lämmin kalakukko ja uuvvet potatit (lue: kehittämistuet ja innovatiiviset ideat). Näellä se näläkä ja vilu lähtöö.”

Pohjois-Karjala
Maaseudun Kehittämisyhdistys Keski-Karjalan Jetina Ry tekee maaseudun kehittämistyötä Kiteen, Tohmajärven ja Rääkkylän alueella. Täällä asustaa noin 19 000 iloisella ja reippaalla luonteenlaadulla var...

Maaseudun Kehittämisyhdistys Keski-Karjalan Jetina Ry tekee maaseudun kehittämistyötä Kiteen, Tohmajärven ja Rääkkylän alueella. Täällä asustaa noin 19 000 iloisella ja reippaalla luonteenlaadulla varustettua karjalaista ihmistä. Keski-Karjala sijaitsee lähellä Venäjän rajaa, mikä tarjoaa alueemme yritystoiminnan kasvulle ja liiketoiminnan kehittymiselle erinomaiset mahdollisuudet. Keski-Karjalassa on kaunis luonto, puhtaat vedet ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet.

Jetina tukee aloittavia ja toimintaansa kehittäviä yrityksiä uuden liiketoiminnan synnyttämiseksi ja työmahdollisuuksien luomiseksi alueelle. Jetina on myös aktiivisesti tukemassa kulttuuritarjonnan ja harrastusmahdollisuuksien saatavuutta sekä kyläyhteisöjen olosuhteiden ja toimintaedellytysten parantamista. Uskomme Jetinassa yhteisön voimaan ja kotiseutuun sitoutumiseen oman osallistumisen ja aktiivisuuden kautta.  Yhdessä tekemällä on alueella saatu aikaan erittäin hienoja tuloksia joista voimme kaikki olla ylpeitä!

Vuosien 2014-2020 ohjelmakaudella toteutamme Rohkeasti Eteenpäin -strategiaamme, joka nimensä mukaisesti tukee uusia rohkeita avauksia niin yritystoiminnan kuin muidenkin palveluiden osalta. Näin työskentelemme alueemme elinvoimaisuuden ja viihtyisyyden edistämiseksi. Toivotammekin kaikki tervetulleiksi tutustumaan Keski-Karjalaan, sen tarjoamiin työ- ja asuin- mahdollisuuksiin sekä kulttuurillisiin että luonnon tarjoamiin rikkauksiin!

Pohjois-Karjala
Yhdessä tekeminen ja kaveriasenne kuvaavat Leader Joensuun seudun toimintaa. Pohjois-Karjalan maakuntakeskus Joensuu, maaseutuasuminen, laajat maatalousalueet ja vesistöt puolestaan määrittävät Leader...

Yhdessä tekeminen ja kaveriasenne kuvaavat Leader Joensuun seudun toimintaa. Pohjois-Karjalan maakuntakeskus Joensuu, maaseutuasuminen, laajat maatalousalueet ja vesistöt puolestaan määrittävät Leader-aluettamme.

Leader Joensuun seutu on perustettu vuonna 1996 ja asukkaita alueellamme on noin 56 000. Yhdistyksemme toimii Joensuun kaupungin maaseutualueilla sekä Kontiolahden, Liperin, Outokummun ja Polvijärven kunnissa. Leader Joensuun seutu valittiin ensimmäisenä Suomen vaikuttavimmaksi Leader-ryhmäksi vuonna 2012. Osaltaan valintaan varmasti vaikutti ryhmän  korostunut rooli  yhteistyön ja verkostojen rakentajana sekä paikallisella että kansallisella ja kansainvälisellä tasolla.

Visiossamme korostuvat vesistöjen runsaus ja merkitys yhteisöllisyyttä, yrittäjyyttä ja ympäristöä unohtamatta. Ympäristö tarjoaa maisemien ja virkistäytymisen lisäksi elinkeinomahdollisuuksia perinteisten maaseutuammattien rinnalle. Maaseudulla tarvitaankin uusia toimialoja, uudenalaista yrittäjyyttä ja uutta osaamista. Uusia asioita pitää uskaltaa kokeilla ja myös tukea.  Yhteistyössä paikallisten asukkaiden, yrittäjien ja yhteisöjen kanssa olemme väylä sujuvaan arkeen Joensuun seudulla.

 

Keski-Suomi
Leader JyväsRiihi toimii keskellä Keski-Suomea, Päijänteen ja Keiteleen metsäisillä kalliorannoilla. Voimakkaasti kasvava alueemme on koulutuksen ja elinkeinotoiminnan maakunnallinen keskus. Alueellam...

Leader JyväsRiihi toimii keskellä Keski-Suomea, Päijänteen ja Keiteleen metsäisillä kalliorannoilla. Voimakkaasti kasvava alueemme on koulutuksen ja elinkeinotoiminnan maakunnallinen keskus. Alueellamme Jyväskylässä, Muuramessa, Laukaassa ja Uuraisilla asuu puolet koko maakunnan väestä, maaseutukylissä asukkaita on noin 56 000.

Vuonna 2000 perustettu yhdistyksemme on kumppani, innostaja ja mahdollistaja. Tarjoamme asukkaille, yrityksille, yhdistyksille ja kunnille asiantuntevaa ohjausta ja resursseja omaehtoiseen kehittämiseen. Voimanamme ovat aktiiviset kylät, vireät yritykset ja monialaiset asiantuntijat, joiden kanssa työskentelemme yhdessä alueen elinvoimaisuuden ja lähipalveluiden turvaamiseksi.

Vuosille 2014-2020 ”Yritteliäät kylät” -strategia panostaa nuorten aktivointiin, lähitalousajatteluun sekä kaupungin ja maaseudun välisen vuorovaikutuksen ja kansainvälistymisen edistämiseen. Kärkenä sekä meidän että koko Keski-Suomen maaseudun kehittämisessä on kokeilukulttuuri. Sen avulla etsimme uusia toimintatapoja ja perinteisiä rajoja ylittäviä yhteistyömuotoja myös oman alueemme ja maamme ulkopuolelta.

Tavoitteenamme:

Yritteliäät ja elinvoimaiset kylät, joissa alueen yrittäjien tuottamat lähipalvelut ja elinkeinomahdollisuudet vahvistavat kylien elinvoimaisuutta.

Kannustavat ja viihtyisät kylät, joissa alueen asukkaat ja yhteisöt osallistuvat yhteistyössä palveluiden ja kylien ympäristön viihtyvyyden parantamiseen.

Etelä-Karjala
Leader Länsi-Saimaan alueelle ominaisia ovat niin vehmaat ja jylhät järvimaisemat, harvaan asutut seudut kuin metsän keskellä teollisuus, valtaväylien kasvava liikenne ja kaupungin laajenevat liikekes...

Leader Länsi-Saimaan alueelle ominaisia ovat niin vehmaat ja jylhät järvimaisemat, harvaan asutut seudut kuin metsän keskellä teollisuus, valtaväylien kasvava liikenne ja kaupungin laajenevat liikekeskukset. Itärajan läheisyys ja kansainvälistyminen näkyvät sekä Lappeenrannassa että maaseutukunnissa Lemillä, Luumäellä, Savitaipaleella ja Taipalsaarella. Alueella on 38 000 asukasta. Metsä-, metalli-, kivi- ja elintarviketeollisuuden lisäksi matkailun merkitys kasvaa. Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa on maan suurin energia-alan tutkimus- ja koulutusyksikkö.

Leader Länsi-Saimaa on tukenut alueensa asukkaita paikallisessa kehittämistyössä vuodesta 1997 lähtien.  Uusia mahdollisuuksia tarjoutuu yritysten, yhteisöjen ja verkostojen toiminnalle matkailussa, retkeilyssä, palvelualoilla ja kylien kehittämisessä.  Niitä haluamme tuoda esiin ja viedä määrätietoisesti eteenpäin. Vesistöjen ja muun ympäristön hoito turvaa alueen vetovoimaisuutta.

Kansainvälisessä toiminnassa painottuvat paikallisuus, nuoret ja yritysten yhteistyön kehittäminen.

Strategiamme vuosille 2014-2020  ”Oivalluksista vaarin”  kuvaa avoimuutta ja  rohkeutta uusille ideoille ja toimintatavoille. Vilkkailta karjalaisilta löytyy ideoita ja alueelta kosolti niiden toteuttamista tukevia mahdollisuuksia. Tavoitteenamme on yhdistää näitä osasia verkostoissa alueen parhaaksi.

Keski-Suomi
Hankasalmen, Joutsan, Konneveden, Luhangan ja Toivakan kuntien alueella vaikuttava Leader Maaseutukehitys on perustettu vuonna 1997. Siitä asti olemme kannustaneet alueen asukkaita, yrityksiä ja yhtei...

Hankasalmen, Joutsan, Konneveden, Luhangan ja Toivakan kuntien alueellavaikuttavaLeader Maaseutukehitys on perustettu vuonna 1997. Siitä asti olemme kannustaneet alueen asukkaita, yrityksiä ja yhteisöjä kehittämään itse omaa toimintaansa ja samalla myös toiminta-aluettaan. Paikallisuus, asukaslähtöisyys, mahdollistavuus ja laaja-alaisuus ovat toimintamme perusta. Henkilökohtainen neuvonta ja ohjaus pienten maaseutua kehittävien hankkeiden edistämiseksi ovat keskeisintä toimintaamme.

Olemme laatineet paikallisen maaseudun kehittämisstrategian "Maaseutukehitys 2014-2020". Sen pohjalta jatkamme pitkäjänteistä kehittämistyötä, jotta visiomme monien mahdollisuuksien maaseudusta, jossa voimme itse vaikuttaa omaan elämäämme, toteutuisi. Haluamme lisätä ihmisten uskoa tulevaisuuteen ja siihen, että alueemme tarjoaa jatkossakin toimeentuloa, viihtyisän asuinympäristön ja sujuvan arjen ihmisten kokoisissa paikallisyhteisöissä. Haluamme myös lisätä alueen toimijoiden keskinäistä ja alueelta ulospäin suuntautuvaa yhteistyötä.

Tärkeimpänä tavoitteenamme on maaseudun elinvoimaisuuden vahvistaminen ja alueen ihmisten elinolojen parantaminen. Uskomme vahvasti siihen, että parhaat mallit ja ideat tavoitteen toteuttamiseksi synnyttävät paikalliset toimijat itse. Ideoiden jatkotyöstämiseen, hankkeiden suunnitteluun ja niiden toteutukseen voimme tarjota asiantuntemustamme ja tukeamme.

Pohjois-Savo
Leader Mansikan toiminta-alueeseen kuuluvat Pohjois-Savon lounaiset ja eteläisimmät kunnat: Suonenjoki, Rautalampi, Tervo, Vesanto, Leppävirta ja Varkaus. Alueen elinkeinorakenteen kärkinä ovat sisäsa...

Leader Mansikan toiminta-alueeseen kuuluvat Pohjois-Savon lounaiset ja eteläisimmät kunnat: Suonenjoki, Rautalampi, Tervo, Vesanto, Leppävirta ja Varkaus. Alueen elinkeinorakenteen kärkinä ovat sisäsavolainen elintarvikejalostus ja marjaosaaminen sekä keskisavolainen metsä- ja energiateknologia. Järvi-Suomen ytimessä kun ollaan, on kesämökkien määrä merkittävän suuri. Uskomme myös matkailuvirtojen kasvuun.

Leader Mansikan alkutahdit lyötiin toimintaryhmätyön käynnistyessä alueellamme v. 1997. Olemmekin vakiinnuttaneet asemamme alueen aktiivisena kehittäjänä ja rahoittajaorganisaationa. Paikallisten vahvuuksien tunnistaminen ja asiakaslähtöinen palvelu on tavaramerkkimme.

Kuntamme arvostavat mahdollisuutta elinkeinotoiminnan kehittämishankkeisiin ja yritysten tukirahoitukseen. Myös yleishyödyllisten kehittämishankkeiden ja kylätoiminnan jälki on ollut tuloksellista. Onhan viimeisen kymmenen vuoden aikana Mansikan alueelle tullut kaksi Valtakunnan vuoden kylä -valintaa. Ja nuo kylät tuntien ei mikään ihme…

Ohjelmamme vuosille 2014-2020 on "Mannaa Mansikasta – Aivoriihestä riihikuivaan". Sen painopisteitä ovat aktiivinen osallisuus, laadukas asuminen ja vapaa-aika sekä osaaminen työ- ja elinkeinotoiminnassa. Työkalulaatikosta löytyy toimenpiteitä kaikille ikäryhmille ja innovatiivisuus on enemmän kuin sallittua. Kansainvälisyyttäkin joukkoomme kaivataan.

Visiomme on, että seutumme on v. 2020 entistäkin parempi paikka asua ja yrittää. Savolainen hulluus on meillä hyötykäytössä luoden yhä huikaisevampia menestystarinoita. Tulehan tutustumaan; meillä elämä on mageeta kuin mansikka!

Etelä-Savo
Saimaan sydämessä sijaitseva 375 -vuotias Savonlinna ympärillään sininen Saimaa saarineen ja selkineen on Leader Piällysmiehen toiminta-aluetta. Täällä voit kuulla kesällä oopperaa, nähdä samaan aikaa...

Saimaan sydämessä sijaitseva 375 -vuotias Savonlinna ympärillään sininen Saimaa saarineen ja selkineen on Leader Piällysmiehen toiminta-aluetta. Täällä voit kuulla kesällä oopperaa, nähdä samaan aikaan norpan köllöttämässä kallioluodollaan ja pulahtavan välillä pyydystämään lohta syvänteestä. Hieman kauempaa löydät iki-ihanan Punkaharjun harjumuodostelman Puruveden ja Pihlajaveden välissä, Koloveden ja Linnansaaren kansallispuistot tai Heinäveden luostarin, muista nähtävyyksistä nyt puhumattakaan. Meillä näitä riittää muillekin näyttää.

Toimintaympäristöämme leimaavat pitkät välimatkat ja maaseutumaisuus. Järvet ovat suuria, ne pirstovat ja eristävät – kyläkuntien on pitänyt aina osata toimia omillaan. Tämä on johtanut siihen, että kylätoiminta on monipuolista, itsellistä, vilkasta ja aikaansaavaa. Matkailu on elinkeinoista se, joka meillä kehittyy parhaiten ja siihen meillä on hyvät puitteet.

Täällä kauniin luonnon ja järvien keskellä Piällysmies ry on toiminut vuodesta 1999 ja kehittänyt omalta osaltaan Enonkosken, Heinäveden ja Savonlinnan kaupungin maaseutualueita. Olemme vakiinnuttaneet asemamme vahvana paikallisena kehittäjänä ja osaamme toimia hedelmällisesti yhteistyössä muiden alueen toimijoiden kanssa. Meihin luottavat niin nuoret, naiset kuin varttuneempikin väestö, yrityksiä unohtamatta. Asiantuntemuksellamme ja edustamallamme rahoitusmuodolla on kysyntää. Piällysmiehen kanssa kannattaa seurustella!

Pohjois-Karjala
Kaunis erämaaluonto, puhtaat vesistöt ja jylhät vaaramaisemat sekä aktiiviset, toimeen tarttuvat asukkaat ja paikallinen yhteistyö kuvaavat Leader Vaara-Karjalaa. Toiminta-alueemme on laaja, mutta vä...

Kaunis erämaaluonto, puhtaat vesistöt ja jylhät vaaramaisemat sekä aktiiviset, toimeen tarttuvat asukkaat ja paikallinen yhteistyö kuvaavat Leader Vaara-Karjalaa.  Toiminta-alueemme on laaja, mutta välimatkoista huolimatta yhteistyö niin kansainvälisesti kuin paikallisesti leimaavat vahvasti toimintaamme. Yhdistys toiminut vuodesta 1995 lähtien kannustaen alueemme asukkaita toimimaan oman lähiympäristön parhaaksi. Viime vuosina yhdistyksemme on uudistunut reippaasti – olemme nuorekas ja innostunut oman alueemme kehittäjä. Ryhmämme toimii Ilomantsin, Juuan ja Valtimon kuntien sekä Lieksan ja Nurmeksen kaupunkien alueilla. Asukkaita alueellamme on hieman alle 35 000.

Visiossamme Vaara-Karjalassa hyödynnetään nopeita tietoliikenne yhteyksiä, jotka mahdollistavat uusien, innovatiivisten ja helppokäyttöisten palvelujen tarjoamisen yhteistyössä asukkaiden, yritysten ja yhteisöjen kanssa.

Pohjois-Savo
Leader Ylä-Savon Veturi toimii pohjoisimmassa Savossa seitsemän kunnan – Iisalmen, Kiuruveden, Keiteleen, Lapinlahden, Pielaveden, Sonkajärven ja Vieremän – alueella. Asukkaita kolmen ”vahvan ämmän” ...

Leader Ylä-Savon Veturi toimii pohjoisimmassa Savossa seitsemän kunnan – Iisalmen, Kiuruveden, Keiteleen, Lapinlahden, Pielaveden, Sonkajärven ja  Vieremän – alueella. Asukkaita kolmen ”vahvan ämmän” maidon, metsän ja metallin Ylä-Savossa on 57 000. Alue on Saimaan vesistön latvavesillä. Luonto, hiljaisuus ja alueen vahva, oma kulttuuri antavat mahdollisuuksia hyvinvointimatkailuun. Harrastajateattereita ja omaleimaisia kesätapahtumia riittää.

Ylä-Savon Veturi on toiminut vuodesta 1997, aluksi seuturyhmänä ja vuodesta 1999 rekisteröityneenä yhdistyksenä. Meidät koetaan paikallisena, matalan kynnyksen toimijana, joka asiantuntemuksella ja palvelualttiina tukee toimijoita ja näiden hankkeita.

Leader Ylä-Savon Veturi panostaa nuoriin. Tuellamme on toteutettu monia onnistuneita nuorisohankkeita, josta esimerkkinä seikkailuseminaari Amaze Me Leader. Veturi on vahvasti mukana kansainvälisessä toiminnassa, mm.  maaseudun kehittäjien eurooppalaisessa LINC-verkostossa. Vuonna 2013 toteutimme Iisalmessa onnistuneen LINC-tapahtuman.

Ohjelmamme 2014-2020 on ”Täynnä mahdollisuuksia”. Visiossamme Ylä-Savo vuonna 2020 on vetovoimainen, väestömäärältään terve, yhteistyötä tekevä, kansainvälisesti suuntautunut alue. Modernit, monipuolisen yritystoiminnan maaseutukylät tarjoavat viihtyisän ja turvallisen elinympäristön kaikenikäiselle väestölle. Uutta teknologiaa hyödynnetään innovatiivisesti, ja asukkaat toimivat aktiivisesti sekä oman kylänsä kehittämiseksi että koko alueen hyvinvoinnin puolesta.

Keski-Suomi
Leader Viisari on perustettu vuonna 2000 ja asukkaita alueellamme on noin 43 600. Toimialueemme kattaa pohjoisen Keski-Suomen kunnat: Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Pihtipudas, S...

Leader Viisari on perustettu vuonna 2000 ja asukkaita alueellamme on noin 43 600. Toimialueemme kattaa pohjoisen Keski-Suomen kunnat: Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Pihtipudas, Saarijärvi, Viitasaari ja Äänekoski. Maisemaltaan ja luontotyypiltään alue on vaihtelevaa ja monipuolista maaseutumaisemaa laajoine metsä- ja suoalueineen, peltoineen, kyläkuntineen, kirkonkylineen ja vesistöalueineen.
 
Visiomme on osaavien ja yritteliäiden asukkaiden viihtyisä maaseutu. Monipuolisen pienyrittäjyyden edistäminen on keskeinen tavoitteemme. Satsaamme myös asumisviihtyvyyteen ja yhdessä tekemiseen. Lähitalous, resurssiviisaus ja vihreä voima kulkevat punaisena lankana kaikessa kehittämisessä. Nuorison olemme nostaneet erityiseksi kohderyhmäksi.
 
Viisarista on vuosien varrella tullut ”meidän oma juttu”, jolla on tärkeä sija harvaan asutun pohjoisen Keski-Suomen aluekehittäjänä ja yhteisöllisyyden edistäjänä.

Etelä-Savo
Veej’jakaja ry:n alueen kylissä ja kuntataajamissa asuu aktiivisia ja tyytyväisiä lapsiperheitä toimivien peruspalveluiden piirissä yhteisöllisessä ja luonnonläheisessä ympäristössä. Harrastukset löyt...

Veej’jakaja ry:n alueen kylissä ja kuntataajamissa asuu aktiivisia ja tyytyväisiä lapsiperheitä toimivien peruspalveluiden piirissä yhteisöllisessä ja luonnonläheisessä ympäristössä. Harrastukset löytyvät läheltä ja sukupolvien kohtaaminen on ongelmatonta. Maaseudulla on monipuolista yritystoimintaa, ja vapaa-ajan asukkaat ovat sitoutuneet paikallisiin yhteisöihin tuoden lisäväriä avoimeen ja verkostoituneeseen yhteistoimintaan.

Tälle Pieksämäeltä Mäntyharjuun ulottuvalle Kymijoen ja Vuoksen väliselle vedenjakajalle mahtuu kyläyhdistysten, yrittäjien ja seudullisten kehittäjäkumppanien paikallisia ponnistuksia ja laajoja tahoja yhteen koonneita verkostohankkeita. Yhteistä kaikille on ruohonjuuritason tarve, halu turvata maaseudun toiminnallisuus tulevaisuudessa ja kyky hyödyntää paikalliset vahvuudet toteutuksessa.

Leader-toiminnan juurille uskollisesti tukemamme hanke on usein paikallinen, pieni sekä tarkkaan laskettu ja kohdennettu. Se on tyypillisesti yleishyödyllinen investointi yhteistilojen toiminnallisuuden parantamiseksi tai yritystoiminnan aloittamiseksi välttämätön kone- tai laitehankinta. Leader-toimintatapaan luontaisesti kuuluvaa talkootyötä on alueemme hankkeissa tehty ohjelmakaudella 2007-2013 yhteensä 67 000 tuntia eli reilut 24 kalenterivuotta.

Nettisivustollamme veejjakaja.fi voit tutustua pähkinänkuoressa läntisen Etelä-Savon maaseudun kehittämisen kirjoon. Toivomme, että se avartaa käsitystäsi maaseudusta tekemisen, asumisen ja työnteon paikkana, herättää ajatuksia oman yhteisön kehittämiseen ja innostaa mukaan yhteiseen tekemiseen!

Etelä-Savo
Visionsa mukaisesti Rajupusu Leader ry on ”pieni ja vikkelä maaseudun kehittäjä”. Monipuoliseksi muodostunut toimintamme on jo vuodesta 1996 alkaen perustunut paikallisten ihmisten toimeliaisuuteen. T...

Visionsa mukaisesti Rajupusu Leader ry on ”pieni ja vikkelä maaseudun kehittäjä”. Monipuoliseksi muodostunut toimintamme on jo vuodesta 1996 alkaen perustunut paikallisten ihmisten toimeliaisuuteen. Toimialue on väestöpohjaltaan melko pieni, mutta Leader-yhdistyksen toiminta on saavuttanut vakiintuneen ja tunnustetun aseman. Paikalliseen yhteisöön ja yhteiskuntaan solahtanut kehittämisyhdistys on pystynyt aktivoimaan, tukemaan ja toteuttamaan kehittämistoimintaa monipuolisesti ja laaja-alaisesti.

Alueen väestö on toimeliasta ja poikkeuksellisen yritteliästä, mikä antaa kehittämistyölle vahvan pohjan. Yritteliäisyys ja aktiivisuus luovat hyvät edellytykset myös Leader-toimintatavalla tapahtuvalle elinkeinojen kehittämiselle sekä yhteisöllisyyden vahvistamiselle. Paikallisen yritteliäisyyden ja yhteisöllisyyden voimistaminen onkin merkittävä osa vuosien 2014-2020 kehittämisstrategiaa.

Itä-Suomen Kalatalousryhmän toiminta on merkittävä osa Rajupusu Leader ry:n toimintaa. Toimintatavan jo vakiinnuttua ”Kalaleader” ja paikalliset leaderit tekevät monipuolista yhteistyötä niin kalastuselinkeinon, -matkailun kuin vesistöjen käytön kehittämiseksi.

Yhdessä toimien saavutamme tavoitetilan, jonka mukaan:

”Alueemme on aktiivinen ja houkutteleva asuinseutu, jonka elinvoima perustuu kestävään talouteen, osaavien ihmisten yrittäjyyteen sekä vahvaan yhteisöllisyyteen”.

Keski-Suomi
Leader Vesuri-ryhmä toimii Keski-Suomessa keskellä kaikkea. Alueemme kunnat ovat Jämsä, Keuruu, Kuhmoinen, Multia ja Petäjävesi, asukkaita on noin 42 000. Lähimmät isot kaupungit ovat Jyväskylä ja Ta...

Leader Vesuri-ryhmä toimii Keski-Suomessa keskellä kaikkea. Alueemme kunnat ovat Jämsä, Keuruu, Kuhmoinen, Multia ja Petäjävesi, asukkaita on noin 42 000.  Lähimmät isot kaupungit ovat Jyväskylä ja Tampere. Olemme kuuluisia Nesterallien sorateistä ja Keurusselän sinestä.

Leader Vesuri-ryhmä perustettiin vuonna 1997. Kannustamme alueen asukkaita, yrityksiä ja yhteisöjä yhteistyöhön. Paikallisuus, henkilökohtainen ja asiantunteva palvelu ovat meille ykkösasia.

Vesuri-ryhmään kannattaa ottaa yhteyttä kun yhdistyksillä on kehittämisideoita ja investointitarpeita. Autamme myös maaseudun aloittavia ja toimintaansa kehittäviä yrityksiä.

Toimistomme sijaitsee Jämsässä, työntekijöitä on kaksi. Jämsäläiset tuntevat paikan vanhana poliisitalona. Kotisivuillemme pääset tästä, sieltä löytyy myös erittäin hyvä hankerekisteri.