Tiedote 3.2.2022 julkaisuvapaa
Leader-ryhmien rahoituskehys kasvaa seuraavalla EU-ohjelmakaudella 11 miljoonaa euroa. Hyvin perusteltuun rahoitustarpeeseen onnistuttiin tiukoissa CAP- neuvotteluissa saamaan lisärahoitusta. Ensimmäistä kertaa Leader-ryhmien rahoitusosuus nousi vuositasolla selkeästi edellisestä ohjelmakaudesta. Leader-rahoitusta on tulevalle viisivuotiselle ohjelmakaudelle jaossa yhteensä 230 miljoonaa euroa. Leader-rahoituksen osuus CAP27-suunnitelman maaseudun kehittämisvaroista on siten 5,6 prosenttia.
Leader-toiminta on saanut pitkäjänteisestä työstä ansaitsemansa arvostuksen. Toiminnalla on luotu vuosien varrella tuhansia uusia työpaikkoja ja uusia yrityksiä. Yhteisöllisissä hankkeissa on tehty miljoonia tunteja talkootyötä paikkakuntien kehittämiseksi.
Leader-ryhmien tehtävät laajentuvat uudella 2023 alkavalla ohjelmakaudella. Yritysten käynnistystuet ja omistajanvaihdosten tuet ovat jatkossa mahdollisia vain Leader-ryhmien myöntäminä. Lisäksi yritystuet laajenevat pienimuotoisen maatalouden kokeilutukiin. Yhteisöllinen kehittämistyö jatkuu vahvana, uutena avauksena Älykkäät kylät- toiminta ja älykäs sopeutuminen maaseudun uusiin haasteisiin.
Maa- ja metsätalousministeriö toimitti Suomen kansallisen CAP-suunnitelman vuosille 2023-2027 EU:n komissiolle joulukuussa 2021. Yksi Suomen CAP- eli yhteisen maatalouspolitiikan suunnitelman päätehtävistä on uusiutuvan maaseudun elinvoimaisuuden vahvistaminen.
Suomessa on yli 50 Leader-ryhmää, jotka toimivat tämän tavoitteen saavuttamiseksi. Leader-ryhmät neuvovat ja aktivoivat toimijoita kehittämään omaa paikkakuntaansa maaseudun kehittämisvaroin. Leader-toimintaa on toteutettu Suomessa osana EU:n maaseudun kehittämisrahoitusta jo 25 vuotta. Leader-ryhmät ovat kaikille avoimia paikallisia kehittämisyhdistyksiä, jotka toimivat lähellä hakijoita ja joiden hallitukset käsittelevät Leader-rahoitustukihakemukset.
Lisätietoja:
Heli Walls
Leader-työn kehittämispäällikkö, Suomen Kylät ry
heli.walls@suomenkylat.fi p. 045-327 1117