Uusimaa
Maaseutu ja kaupunki kohtaavat EMOn alueella, keskellä kehittyvää Etelä-Suomea. Alueen seitsemän kuntaa – Hausjärvi, Hyvinkää, Loppi, Nurmijärvi, Riihimäki, Tuusula ja Vantaa – tarjoavat monipuolisest...

Maaseutu ja kaupunki kohtaavat EMOn alueella, keskellä kehittyvää Etelä-Suomea. Alueen seitsemän kuntaa – Hausjärvi, Hyvinkää, Loppi, Nurmijärvi, Riihimäki, Tuusula ja Vantaa – tarjoavat monipuolisesti palveluita ja toisaalta maaseudun rauhaa. Pääkaupungin läheisyys, sujuvat liikenneyhteydet, lentokenttä ja monipuolinen luonto luovat edellytykset asumiselle ja yrittämiselle.

Rikkaan pienyritystoiminnan lisäksi elinkeinorakennetta vahvistavat monet kansallisesti, jopa kansainvälisesti merkittävät yritykset, kuten Valio, Ekokem, Altia ja KONE. Vireän kulttuuritarjonnan perustan ovat aikanaan luoneet kansalliset merkkihenkilömme Aleksis Kivi, Jean Sibelius ja Pekka Halonen. Luontoa elävöittävät Vantaanjoki laaksoineen, eräät Etelä-Suomen upeimmista erämaista sekä alueen pohjoisosan harjujen ja lukemattomien järvien ja lampien mosaiikki.

Leader Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry on perustettu v. 2007 yhdistämällä kaksi alueella aiemmin toiminutta yhdistystä.  Tarjoamme palveluita sekä yhdistyksille että yrityksille paikallisten asukkaiden ja elinkeinotoiminnan hyödyksi. Ihmisläheisyys, asiantuntemus, matala kynnys asiointiin ja henkilökohtainen palvelu ovat toimintaamme ohjaavia periaatteita.

Strategiamme vuosille 2014-2020 koostuu neljästä keskeisestä teemasta: maaseudulla asumisen edistämisestä, ympäristöstä huolehtimisesta, paikallisen kulttuurin edistämisestä sekä yritystoiminnan vahvistamisesta.  Visiomme mukaan alue on v. 2020 maalla asumisen ja yrittämisen esikuva, laadukkaan elämisen ja monipuolisen yrittämisen edelläkävijä.

Päijät-Häme
Toimintaa, neuvontaa ja rahoitusta! Sitä tekee paikallinen Leader-ryhmäsi. Maaseudun ammattitaitoiset kehittäjät auttavat sinua toteuttamaan ideoitasi! Leader-ryhmät ovat rekisteröityneita yhdistyksia...

Toimintaa, neuvontaa ja rahoitusta! Sitä tekee paikallinen Leader-ryhmäsi. Maaseudun ammattitaitoiset kehittäjät auttavat sinua toteuttamaan ideoitasi! Leader-ryhmät ovat rekisteröityneita yhdistyksia, jotka rahoittavat yleishyödyllisiä ja elinkeinotoimintaa edistäviä hankkeita sekä yritystukia. Ryhmät myös neuvovat tuen hakijoita hakemusten valmistelussa ja hankkeiden toteuttamisessa.

Kanta-Häme
Toiminta-alueemme muodostavat Hattulan ja Janakkalan kunnat sekä Hämeenlinnan kaupunki ydinkeskustaa lukuunottamatta. Meillä keskellä kauneinta Hämettä on noin 55 000 asukasta. Alueellamme sijaitsee m...

Toiminta-alueemme muodostavat Hattulan ja Janakkalan kunnat sekä Hämeenlinnan kaupunki ydinkeskustaa lukuunottamatta. Meillä keskellä kauneinta Hämettä on noin 55 000 asukasta. Alueellamme sijaitsee myös yli 11 500 vapaa-ajanasuntoa, joiden asukkaat tuovat omaa väriään kylille.

Linnaseutu on maakunnan näköalapaikalla hyvien ja sujuvien kulkuyhteyksien päässä. Hämeenlinnan seudulla on tarjota monipuolisia mahdollisuuksia niin asumiseen, vapaa-ajanviettoon kuin yrittämiseenkin. Seudun vahvuuksia ovat vireä yritys- ja elinkeinoelämä, monipuolinen yhdistystoiminta sekä monipuolinen koulutustarjonta, jota onkin aina koulun alusta korkeakouluopintoihin saakka.

Hämeenlinnan seudun maaseutu, yhtenä Suomen vanhimmista asutetuista alueista, esittäytyy niin asukkailleen kuin matkailijoilleenkin runsaine vesistöineen ja laajoine peltoaukeineen sekä erämaa-alueineen. Seutu tunnetaan myös lukuisista kartanoistaan, linnavuoristaan ja keskiaikaisista harmaakivikirkoistaan. Hämeen linna kohoaa aluekeskuksena toimivan Hämeenlinnan kaupungin keskellä.

Linnaseutu pyrkii edelleen parantamaan alueen elinvoimaisuutta ja viihtyisyyttä ”Paikallista aikaa” -ohjelman tuella. Ohjelmalla turvataan ja parannetaan yrittäjyyttä ja lähipalveluja sekä kulttuuri- ja yhdistystoimintaa viihtyisässä hämäläisessä ympäristössä.

Kanta-Häme
Toimimme Forssan seudulla, Lounais-Hämeessä, kultaisessa kolmiossa neljän kaupungin keskellä tai keskellä ei mitään – miten vaan haluatte sijaintimme määritellä! Alueeseemme kuuluvat Forssa, Humppila,...

Toimimme Forssan seudulla, Lounais-Hämeessä, kultaisessa kolmiossa neljän kaupungin keskellä tai keskellä ei mitään – miten vaan haluatte sijaintimme määritellä! Alueeseemme kuuluvat Forssa, Humppila, Jokioinen, Tammela ja Ypäjä. Koko alueella on noin 35 000 asukasta. Leader LounaPlussa on perustettu vuonna 1999 kannustamaan alueen asukkaita kehittämään alueen elinvoimaisuutta ja elinolojaan. Lisäksi olemme toimineet aktiivisesti jo kolme vuotta yhdistysten apuna työllistämisissä.

Meiltä on hyvät yhteydet eri puolille Suomea. Alue on yhdistelmä aitoa maaseutua ja vahvaa teollisuusperinnettä, esimerkkinä elintarviketeollisuus ja juurestuotanto sekä vahva hevostalous. Olemme tunnettuja myös laajasta kesäteatteritoiminnastamme. Lisäksi olemme panostaneet erityisesti vesistöjen ja uimarantojen kunnostukseen sekä ympäristö- ja jätehuolto-osaaminen on meillä huippuluokkaa! Forssan seudulla toimitaankin ”järkivihreästi”.

Urheiluopistot sekä luonnonvara-alan ja kestävän kehityksen koulutus tarjoavat opiskelupaikan eri puolilta Suomea tuleville opiskelijoille. Hämeen luontokeskus ja kansallispuistot sekä kaupalliset palvelut ovat alueen matkailuvaltteja. Kansainvälistä yhteistyötä teemme mm. kulttuurialalla.

Ohjelmamme vuosille 2014-2020 on ”Luonnollisesti Lounais-Hämeessä”. Sen keskeisinä tavoitteina on aikaansaada hyvinvointia yhteisöllisyydestä, toimeentuloa yrittäjyydestä ja ruohonjuuren järkivihreyttä.

Päijät-Häme
Leader Päijänne toimii nimensä mukaisesti juotavan hyvän Päijänteen tuntumassa, Päijät-Hämeen sydänmailla. Toiminta-alueellamme Asikkalassa, Hartolassa, Heinolassa, Padasjoella, Pertunmaalla ja Sysmäs...

Leader Päijänne toimii nimensä mukaisesti juotavan hyvän Päijänteen tuntumassa, Päijät-Hämeen sydänmailla. Toiminta-alueellamme Asikkalassa, Hartolassa, Heinolassa, Padasjoella, Pertunmaalla ja Sysmässä asuu yhteensä 41 000 asukasta. Alueemme on todella monipuolinen, harvaan asutusta maaseudusta kaupunkiin.

Leader Päijänne on ollut vahvasti mukana alueensa kehittämisessä jo vuodesta 1997. Olemme tukeneet niin paikallisen yrittäjyyden kehittymistä kuin kylien investointejakin sekä vahvistaneet kylien identiteettiä. Näin monista kylistä on syntynyt oivallisia matkailutuotteita.

Tulevalla ohjelmakaudella 2014-2020 panostamme vielä merkittävämmin matkailun rakenteen kehittämiseen yhteisöllisyyden ja paikallisuuden toimiessa kehittämisen kivijalkoina.

Kymenlaakso
Leader Pohjois-Kymen Kasvu toimii Kouvolan seudulla alueensa asukkaiden, yhdistysten ja yritysten yhteistyökumppanina. Olemme mukana kehittämässä Kouvolan kaupunkiin ja Iitin kuntaan työtä ja hyvinvoi...

Leader Pohjois-Kymen Kasvu toimii Kouvolan seudulla alueensa asukkaiden, yhdistysten ja yritysten yhteistyökumppanina. Olemme mukana kehittämässä Kouvolan kaupunkiin ja Iitin kuntaan työtä ja hyvinvointia asukkaiden omien kehittämisideoiden pohjalta.

Kouvolan seutu tunnetaan mm. Suomen suurimpiin lukeutuvista varuskunnistaan, Repoveden kansallispuistosta, alueen halki kulkevasta Kymijoesta ja hyvistä liikenneyhteyksistään. Matkailijoiden suosiossa ovat lisäksi mm. Verlan tehdasmuseo, joka lukeutuu Unescon maailmanperintökohteisiin, Tykkimäen huvipuisto ja Arboretum Mustila. Kouvola lukeutuu Suomen kymmenen suurimman kesämökkikunnan joukkoon. Kouvolan seutu kulkee valtakunnan kärjessä nopeiden valokuituyhteyksien rakentamisessa. Toimeentuloa tarjoavat mm. kauppa, teollisuus, maa- ja metsätalous sekä matkailu. Alueella on asukkaita yhteensä noin 95 000.

Leader Pohjois-Kymen Kasvu on perustettu vuonna 1998. Kesästä 2001 lähtien olemme toimineet luotettavana yhteistyökumppanina yhteisöjen ja elinkeinojen kehittämistyössä. Ihmisten kokoisilla täsmähankkeilla ja hyvin kohdennetuilla yritystuilla on luotu uusia työpaikkoja sekä lisätty alueen elinvoimaa.

Pohjois-Kymen Kasvun vuosien 2014-2020 strategian "Paikallista Kasvua älykkäästi, kestävästi ja osallistavasti" visiossa lupaamme tarjota alueen asukkaille hyvän ja sujuvan arjen ainekset. Strategiamme kivijalkana on paikallisuus. Tuemme monipaikkaista asumista, pienyrittäjyyttä, lähipalveluja sekä yhteisöllisyyttä ja lähidemokratiaa.

Kaakkois-Suomi
Seepra on raidallinen eläin Afrikassa, mutta Sepran nimi tulee viron kielen sanasta ystävä, sõber, jota itäisen Suomenlahden asukkaat käyttivät vaihtokauppakumppaneistaan 200 kilometrin päässä Viron r...

Seepra on raidallinen eläin Afrikassa, mutta Sepran nimi tulee viron kielen sanasta ystävä, sõber, jota itäisen Suomenlahden asukkaat käyttivät vaihtokauppakumppaneistaan 200 kilometrin päässä Viron rannikolla. Itärajan Vaalimaalta on tuo sama 200 kilometrin etäisyys niin Helsinkiin kuin Pietariinkin.  Alueen kautta on kulkenut aikanaan Ruotsin ja Venäjän raja, ja kansainvälisyys on edelleen meren ohella alueelle ominaista; nämä asiat näkyvät myös Sepran toiminnassa.

Vuonna 1999 POMO-toimintaa jatkamaan perustettu Sepra toimii Suomen kaakkoisimmalla kulmalla, n. 80 000 asukkaastamme vajaa puolet asuu maaseudulla ja loput keskustoissa. Metsäteollisuus, tehtaiden piiput ja varuskunta ovat olleet pitkään päällimmäisinä mielikuvissa alueesta, jossa rakennemuutos pakottaa tarttumaan uusiin mahdollisuuksiin: laajaan saaristoon, monipuoliseen luontoympäristöön, rajan läheisyyteen ja E18 moottoritien valmistumisen myötä kasvavaan matkailuun.

Sepra 2020-strategian avulla tuetaan pienimuotoisen yritystoiminnan syntymistä, houkutellaan kansainvälisen yhteistyön avulla nuoria mukaan kotiseudun kehittämiseen ja hyödynnetään alueen vahvuuksia elinvoimaisuuden lisäämiseksi. ESKO 2020 -strategia puolestaan tukee kalastajien ja kalatalouselinkeinon säilymistä ja kehittymistä alueella.

Sepran monipuoliseen toimintaan kuuluu innostaminen, yhdessä tekeminen ja myös taloudellinen tuki hankerahan muodossa. Omaehtoista toimintaa tuetaan niin maaseudulla, saaristossa kuin keskustoissakin johtoajatuksena asukkaiden tarpeet ja valmius tarttua itse asioihin.

Kaikki tämä tehdään Leader Sepran nimen mukaisesti ystävällisesti ja yhteistyössä!

Itäinen Uusimaa
Kehittämisyhdistys SILMU ry eli Leader SILMU on perustettu vuonna 2007 mutta vastaavaa paikallista kehittämistyötä alueella on tehty jo vuodesta 1996 lähtien. Leader SILMU tekee kattavaa kaksikielistä...

Kehittämisyhdistys SILMU ry eli Leader SILMU on perustettu vuonna 2007 mutta vastaavaa paikallista kehittämistyötä alueella on tehty jo vuodesta 1996 lähtien. Leader SILMU tekee kattavaa kaksikielistä kehittämistyötä Leader -periaatteiden mukaisesti yhdeksän kunnan alueella pääkaupunkiseudun itäpuolella ja toiminta-alueella on n. 120 000 asukasta. Alue on monimuotoinen, elinvoimainen ja luo paljon mahdollisuuksia alueen toimijoille. Välimatkat alueella ovat suhteellisen lyhyet ja alueen elinkeinotoiminta on monimuotoista ja vireää.

 

Alueen läpi etelärannikkoa pitkin kulkee Kuninkaantie, Pohjoismaiden tärkein matkailuväylä. Alue on houkutteleva ja helposti saavutettava työ- ja vapaa-ajan ympäristö. Maanviljelyshistorian muokkaamat peltoaukeamat, pienet kyläkeskukset sekä lukuisat vesistöt ja saaristo luovat alueelle merkittävän ominaisilmeen.

 

Leader SILMU kannustaa alueensa asukkaita, yrityksiä, yhdistyksiä ja muita toimijoita ottamaan vastuuta omasta elinympäristöstä ja oman toiminnan kehittämisestä panostamalla toimijoiden mahdollisimman kattavaan opastukseen ja ohjaamiseen.  Paikallisen kehittämistyön lisäksi toimijoita kannustetaan tekemään yhteistyötä sekä koti- että ulkomailla uusien ideoiden saamiseksi ja parhaiden toimintatapojen levittämiseksi.

 

Paikallinen kehittämisstrategia tuleville vuosille on nimeltään SILMUSTA KASVUA  – TILLVÄXT MED SILMU 2014–2020. Strategiaa ovat olleet koostamassa alueen asukkaat, yhdistykset, yrittäjät ja muut toimijat. Strategiaan on kirjattu lähitulevaisuuden kehittämistarpeet ja rahoituksen painopisteet.

 


 

Uusimaa
Pomoväst rf on vuodesta 1997 lähtien tehnyt aktiivista maaseudun kehittämistyötä Hangon, Raaseporin, Inkoon, Siuntion ja Kirkkonummen alueilla. Toiminta-alueellamme on asukkaita vajaat 90 000 ja alue...

Pomoväst rf on vuodesta 1997 lähtien tehnyt aktiivista maaseudun kehittämistyötä Hangon, Raaseporin, Inkoon, Siuntion ja Kirkkonummen alueilla. Toiminta-alueellamme on asukkaita vajaat 90 000 ja aluettamme leimaa pääkaupunkiseudun läheisyys, monipuolisuus, rannikko, kulttuuri ja kaksikielisyys. Tärkeä osa meitä on myös saaristo, jonka väkiluku moninkertaistuu kesäisin vapaa-ajan asukkaiden muuttaessa mökeilleen. Länsi-Uusimaa on kulttuuririkasta, vanhaa maatalousaluetta, mutta myös yritysrakenne on varsin monipuolista.

Yhdistyksemme toteuttaa paikallista kehittämisstrategiaa tehokkaasti, asiantuntevasti, ihmisläheisesti ja yli kielirajojen toimien. Kehittämisstrategiamme 2014-2020 ”Kestävä tulevaisuus” vastaa hyvin alueemme haasteisiin ja näemmekin, että luonto ja paikallisuus sekä nuoret ovat ne voimavarat, joihon rakennamme tulevaisuutemme.

Länsi-Uusimaa on tulevaisuudessakin hyvinvoiva seutu, jossa käytämme luonnon, kulttuurin ja historiamme mahdollisuudet kestävällä tavalla. Kun yksittäinen länsiuusmaalainen voi hyvin, voi myös koko yhteiskunta hyvin.