Tunnelmallinen kotigalleria
Lappi
Halosenrantaan Kemijärvelle on syntynyt upea kotigalleria. Galleriaa emännöi taiteilija Pirkko Mäkelä- Haapalinna, joka muutti takaisin lapsuuden maisemiinsa muutama vuosi sitten. Vanha Kaltiokummun tila – Rantalanakin tunnettu – tarjosi luonnonläheisen ja inspiroivan ympäristön taiteilijalle. Pirkon avustuks...
Avaa koko esittely »
Leaderin yritystuilla potkua yritystoimintaan - Taiteilija Pirkko Mäkelä-Haapalinna loi tunnelmallisen kotigallerian

Halosenrantaan Kemijärvelle on syntynyt upea kotigalleria. Galleriaa emännöi taiteilija Pirkko Mäkelä- Haapalinna, joka muutti takaisin lapsuuden maisemiinsa muutama vuosi sitten. Vanha Kaltiokummun tila – Rantalanakin tunnettu – tarjosi luonnonläheisen ja inspiroivan ympäristön taiteilijalle. Pirkon avustuksella hänen miehensä Ilkka kunnosti talon galleriaksi, joka tarjoaa monipuolisen mahdollisuuden yritystoiminnalle. Yritystukea gallerian remonttiin he hakivat Pohjoisimman Lapin Leader ry:ltä. Sen lisäksi, että taiteilija esittelee galleriassa omia töitään, on yrittäjäpariskunta suunnitellut tarjoavansa kotonaan taideillallista pienille 2-6 henkilön ryhmille. ”Taideillallinen käsittää kauniisti katetun kolmen ruokalajin aterian ja taiteen esittelyn sekä järviaiheeseen liittyvän moniaistisen elämyksen.” Pirkko kertoo.

Yritystukea haettiin myös rannalla sijaitsevan vanhan vilja-aitan kunnostukseen. Aittaan on uusittu vesikatto ja sen laskeutunut nurkka on suoristettu. Laittoa vaatii vielä lattia ja järvelle avataan näkymä tekemällä ikkuna. Aivan vesirajassa sijaitsevaan aittaan on suunnitteilla tulevina vuosina kesänäyttely. Leaderin yritystuen yrittäjä näkee äärettömän hyvänä asiana. ”Erityisesti se on tärkeä aloittavalle yrittäjälle, joka lähtee liikkeelle lähes tyhjästä. PLL ry:n päätös tuli nopeasti, mutta ELY-keskuksen viranomaispäätös kesti kauan, se oli ainoa harmillinen asia” – Pirkko tuumii. ”Suuri apu alkavalle yrittäjälle on myös Finnveran myöntämä lainoitus, ilman pääomaa kun on mahdoton aloittaa mitään. Ihmiset joilla on kykyjä ja ideoita pääsevät alkuun näiden tukien avulla”, miettii taiteilija.

Yritystukien hakuun apua

Pohjoisimman Lapin Leader ryn hankeneuvoja Annika Kostamo auttaa ja opastaa yrityksiä yritystukien haussa. PLL ry myöntää yritystukea ELY-keskuksen tavoin maaseuturahastosta.  Yritystukea voi saada muun muassa investointeihin, kuten rakentamiseen ja koneiden laitteiden sekä irtaimiston hankintaan. Yrityksen kehittämiseen liittyvään asiantuntija apuun, kuten yrityksen näkyvyyden lisäämiseen ja yrityksen palvelumuotoiluun on saatavilla myös tukea. Myös ensimmäisen työntekijän palkkakuluihin on mahdollista saada 50 % tuki. ”- Tukimuotoja on monenlaisia, joten aina uutta suunnitellessa kannattaa olla yhteydessä ja kysyä, josko toimintaan olisi saatavilla tukea -opastaa hankeneuvoja”. Yhteyttä voi ottaa sähköpostitse annika.kostamo@pll.fi tai puhelimitse 040-1349940.

Galleria1Galleria3Galleria2

Ympäristökasvatusta
Uusimaa
Lasten ja nuorten ympäristökasvatusta SILMU Leader-ryhmän rahoittamana! Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistyksen vuosina 2009–2011 toteuttama ympäristökasvatus- ja järvien kunnostushankkeessa heräteltiin ihmisten tietoisuutta lähiympäristön tilasta ja annettiin kipinää lähivesistöjen su...
Avaa koko esittely »
Ympäristökasvatusta Leader-rahoituksella!

Lasten ja nuorten ympäristökasvatusta SILMU Leader-ryhmän rahoittamana! Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistyksen vuosina 2009–2011 toteuttama ympäristökasvatus- ja järvien kunnostushankkeessa heräteltiin ihmisten tietoisuutta lähiympäristön tilasta ja annettiin kipinää lähivesistöjen suojeluun. Myös koululaiset ohjattiin tutkimaan järviluontoa retkien ja koulujen kanssa yhteistyössä toteutettujen luonto-oppaiden avulla.

Tero Myllyvirta Itä-Uudenmaan ja Porvoonjoen vesien- ja ilmansuojeluyhdistyksestä kertoo, että järvien inventoinnissa kerättiin yli 10 000 valokuvan aineisto muun muassa järven kasvustosta ja eläimistä. Kerätyn tiedon pohjalta luotiin kuudelle järvelle havainnolliset ja innostavat oppimateriaalit, jotka ovat olleet ahkerassa käytössä.Oma oppaansa löytyy Pornaisten Kotojärvelle ja Valkjärvelle, Lapinjärven Tenanille, Lapinjärven ja Loviisan Särkjärvelle, Ruotsinpyhtäällä sijaitsevalle Pitkäjärvelle ja Liljendalin Hopjärvelle.

Ympäristökasvatustapahtumiin osallistui yhteensä lähes viisisataa alueen koululaista. Havainnollisia tehtäviä sisältävien oppaiden avulla kasvattajat voivat tarjota lapsille sekä tietoa että elämyksiä retkeilemällä lähijärvien luonnossa myös jatkossa. Ilmaiset oppaat ovat ladattavissa sekä suomeksi että ruotsiksi yhdistyksen kotisivuilta osoitteesta www.vesi-ilma.fi, kohdasta Järvihanke.

Hankkeella saatiin aikaan sekä näkyviä että pitkäaikaisia tuloksia. Istutimme siemenen, josta on kasvamassa suuri puu. Ihmiset ovat jatkaneet kunnostus- ja hoitotoimia järvillä ohjeiden mukaisesti ja taitojen kartuttua myös hankkeen päätyttyä. Lähijärvien luonto-oppaita tullaan aktiivisesti käyttämään perinteisen luokkahuoneissa tapahtuvan opetuksen rinnalla, Myllyvirta uskoo.

Ympäristö1Ympäristö2Ympäristö3

Karvian perinnetori
Satakunta
"Perinnetori" on mainio esimerkki siitä, kuinka pienellä budjetilla (noin 9 700 euroa) voidaan saada paljon aikaan – vieläpä talkoovoimin ilman palkattua työntekijää. Karvia-päiville 2013 järjestettiin perinnetori, johon saatiin myös italialaisilta yhteistyökumppaneilta herkkuja Leader-projektin saattelemana....
Avaa koko esittely »
Karvian perinnetorille saatiin italialaisia herkkuja ja yhteistyötä

"Perinnetori" on mainio esimerkki siitä, kuinka pienellä budjetilla (noin 9 700 euroa) voidaan saada paljon aikaan – vieläpä talkoovoimin ilman palkattua työntekijää. Karvia-päiville 2013 järjestettiin perinnetori, johon saatiin myös italialaisilta yhteistyökumppaneilta herkkuja Leader-projektin saattelemana. – Hanke oli helppo toteuttaa, koska toimijat jo ennakolta tunsivat toisensa, kommentoi Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry:n kv-koordinaattori Krista Antila.

Vastavuoroinen kulttuurikasvatus italialaisten kanssa poiki vuoden aikana valokuvanäyttelyjä, matkailunedistämistapahtumia, kulttuuriperinteiden keruuta sekä maaseutuyrittäjien verkottamista. Karvialaisten partnereina toimivat GAL Monti Sibillini e Valle, Spoleto, Castel Ritaldi ja Campello di Clitunno sekä Umbrian alueen maaseudun pienyrittäjiä. Projektin aikana löydettiin uusina yhteistyöalueina mm. tryffelit (Karviassa Metlan koeistutukset kesätryffelin osalta) ja sienet sekä luontomatkailu ja kouluyhteistyö). Karvian Matkailuyhdistys ry:n toteuttama hanke, rahoittajina myös Aktiivinen Pohjois-Satakunta ry.

Suomi-Italia-yhteistyötä värittivät musiikki, perinteet, ruoka ja matkailun edistäminen. Vastavuoroisilla vierailuilla tuotiin onnistuneesti esiin Karvian ja Umbrian alueen helmiä: eräs italialainen etsintäkuuluttaakin itselleen Karviasta maatilkkua ja taloa järven rannalta.

Kuva Spoleton joulutorilta levisi Umbriassa kymmeniin lehtiin. Karvian Kantin koulun lapset Samuel, Julia, Elias, Roope ja Jemina, Aktiivisen kv-koordinaattori Krista Antila ja Kantin koulun rehtori Marjo Yliluoma yhdessä joulupukin, tämän lapsenlapsen ja Italian edustajien kanssa.

Tori1Tori2

Jämsänjoki virtaa
Keski-Suomi
Jämsäjoki kuntoon! Leader-ryhmä Vesuri ry:n rahoittama hanke keskittyi virkistys- ja vapaa-ajankäytön kehittämiseksi sekä jokivarren matkailullisen mielenkiinnon lisäämiseksi. Arvenmäki-Asemamäki asukasyhdistys ry kokosi yhteen jokivarren asukkaat, yhdistykset, yrittäjät ja muut toimijat edistämään joen tunne...
Avaa koko esittely »
Joki-innostus vauhdittaa Jämsänjoen kehittämistä

Jämsäjoki kuntoon! Leader-ryhmä Vesuri ry:n rahoittama hanke keskittyi virkistys- ja vapaa-ajankäytön kehittämiseksi sekä jokivarren matkailullisen mielenkiinnon lisäämiseksi. Arvenmäki-Asemamäki asukasyhdistys ry kokosi yhteen jokivarren asukkaat, yhdistykset, yrittäjät ja muut toimijat edistämään joen tunnettuutta.

Jämsänjoki Virtaa! -hankkeen kuluessa on järjestetty liki 100 jokitapahtumaa. Osallistujina ovat olleet kaiken ikäiset paikkakuntalaiset sekä matkailijat, joita on ollut yhteensä lähes 13 000, kertoo hankepäällikkö Jenni Tiainen tyytyväisenä.

Tarjolla on ollut kulttuuri- ja luontotapahtumia: mm. lauluiltoja, opastuskierroksia, luentosarjoja, vesijumppaa, linturetkiä, koko Päijänteen laivat kokoava laivaregatta sekä valtakunnallisia harrastetapahtumia. Hankkeen aikana on kokeiltu, kuinka jokiympäristö kohteineen soveltuu erilaisten tapahtumien ympäristöksi.

Joesta tuli jälleen osa jämsäläistä elämää erilaisin tapahtumin ja palvelujen avulla. Paikalliset ja matkailijat tutustuivat Jämsänjokeen ja se tarjoaa uudella tavalla nähtävää ja koettavaa harrastustoiminnasta elämysmatkailuun.

Samalla on koottu tietoa Jämsänjoesta ja sen palveluista, tehty internet-sivut, jokivarren matkailijan opas, esittelyvideo, retkeilykarttoja, jokivarren kohteisiin infotaulut sekä maisemanhoitosuunnitelma. Myös vanhusten jokimuistoja on tallennettu ja tuotettu kouluille, oppilaitoksille ja nuorten ryhmille valmista ympäristökasvatus- ja oppimateriaalia.

Niin jokeen kuin hankkeeseenkin voi tutustua osoitteessa www.jokivirtaa.net.

Hankkeen toteuttaja:

Rahoittaja: Vesuri-ryhmä ry

Maaseutuverkoston Parhaat käytännöt 2012 -kilpailussa hanke valittiin voittajaksi kilpailusarjassa Leader - oiva paikallisteko.

Jämsänjoki1Jämsänjoki2

Lähiruokaa myymäläautosta
Etelä-Pohjanmaa
On heinäkuinen arkiaamu ja Ilmajoen torille on juuri pysäköity ruskea myymäläauto. Auton kyljestä avautuvan oven takaa paljastuu koko auton pituinen myyntitiski. Tiskin takana ruoka-auton myyjä Katri Tenhonen asettelee tuotteita esille asiakkaita varten. Lähiruoka odottaa ostajiaan.
Avaa koko esittely »
Lähiruokaa kauppaava myymäläauto sai rahoitusta Liiveri ry:ltä

On heinäkuinen arkiaamu ja Ilmajoen torille on juuri pysäköity ruskea myymäläauto. Auton kyljestä avautuvan oven takaa paljastuu koko auton pituinen myyntitiski. Tiskin takana ruoka-auton myyjä Katri Tenhonen asettelee tuotteita esille asiakkaita varten. Lähiruoka odottaa ostajiaan.

Ilmajoen Makkaramestarit aloittivat lihanjalostustoimintansa 12 vuotta sitten. Kolme vuotta sitten yrityksessä alkoivat puhaltaa uudet tuulet, ja toiminta laajeni, kun Lähiruokapussi-nimeä kantava konsepti otettiin käyttöön, ja myymäläauto alkoi kiertää ympäri Etelä-Pohjanmaata.

- Myymäläautotoiminta syntyi Ruokaprovinssi-hankkeen yhteydessä ja se sopi omiin tarpeisiimme, Ilmajoen Makkaramestareiden toimitusjohtaja Vesa Luhtala kertoo.

Ensimmäisen vuoden jälkeen Makkaramestarit ottivat toimintaansa mukaan toisenkin myymäläauton. Autot kiertävät tällä hetkellä vain Etelä-Pohjanmaalla, mutta toimitusjohtaja Luhtalan mukaan tulevaisuudessa reittiä saatetaan laajentaa myös Etelä-Pohjanmaan ulkopuolelle.

- Nähtäväksi jää, otetaanko käyttöön myös kolmas auto, Luhtala sanoo.

Vaikka Ilmajoen Makkaramestarit vastaa autojen toiminnasta, on valikoimassa tuotteita laidasta laitaan. Omien lihatuotteidensa lisäksi ruoka-auto myy muun muassa muiden tuottajien mehuja, sinappia ja juustoja. Kaikki tuotteet ovat lähiruokaa.

- Tuotteen pitää olla kotimainen, järkevästi tuotettu ja kuljetettu sekä sopia brändiimme. Etenkin luomu-tuotteita kaivattaisiin valikoimaan enemmänkin, ruoka-auton myyjä Katri Tenhonen sanoo.

Myymäläauto on jo tuttu näky eteläpohjalaisilla toreilla ja ruokakauppojen läheisyydessä. Vakiasiakaskuntakin on alkanut muodostua.

- Euroopassa erilaiset ruoka-autot ovat yleisiä, mutta Suomessa on pääasiassa vain omien tuotteiden myyntiin keskittyneitä lihanjalostajien autoja, Tenhonen kertoo.

Ruoka-autot kiertävät tavallisesti huhtikuusta joulukuuhun. Kylmimpinä kuukausina autot eivät ole käytössä, sillä lihatuotteiden pitäminen sulana kovimmilla pakkasilla on haastavaa, eikä yleisöryntäystäkään ole havaittavissa tammikuisilla toreilla.

- Joulun aikaan on kova sesonki. Silloin ihmiset ostavat kinkkuja ja kalkkunaa, Tenhonen kertoo.

Tenhosen mukaan Suomessa on luotettu jo pitkään suomalaiseen ruokaan.

- Pikkuhiljaa aletaan ymmärtää myös se, että suomalaisia tuotteita ei ole kuljetettu kaukaa, joten turvallisuuden lisäksi suomalaiset tuotteet ovat myös ekologisia, Tenhonen sanoo.

Myymäläauto viipyy Ilmajoen torilla vielä hetken ennen kuin se lähtee ajamaan kohti seuraavaa myyntipaikkaa.